Aspirientje erin en doorgaan…werkt het?! De aanpak die je (als) burned out medewerker wél uit de ziektewet houdt (deel 2)
Burn out wordt veroorzaakt door (onbewust) te lang doorgaan in een functie en/of omgeving die energie kost. Energie gevende omwegen, zoals extra sporten, privé en zakelijk strikt gescheiden houden, je focus richten op geld/familie, zijn dan niet meer voldoende om jezelf op te laden. Vermoeidheid, geprikkeldheid, jezelf afsluiten zijn het gevolg, allemaal signalen dat je niet je passie/talenten aan het volgen bent. En toch…hoeveel mensen weten dat van zichzelf en kiezen er toch voor hun kop in het zand te steken?
Afgelopen week heb ik een Me.meting gedaan bij iemand die er helemaal doorheen zat. De Me.meting is een persoonlijkheidsanalyse die op basis van een onderbewuste keuze van 8 archetypische beelden inzicht geeft in talenten en aangeleerd gedrag. Overduidelijk kwam tot uitdrukking dat hij in disbalans was en de oorzaak van zijn energielekkage was direct uit de resultaten van de meting te halen. Overdonderd, emotioneel en de boodschap -dat hij zijn talenten aan het blokkeren was- was duidelijk binnen gekomen. Maar dan begint het pas. Toen ik hem vandaag vroeg hoe het met hem ging, was het antwoord: „goed…druk, druk, druk”. Het actieplan om in gesprek te gaan met zijn manager en de oplossing te bespreken om de pijnpunten weg te halen was blijkbaar op een tweede spoor gekomen.
Veelal zijn medewerkers zich bewust van hun situatie, zien ze de signalen al jaren en weten ze ook wat het risico is als ze hun kop in het zand steken en op dezelfde wijze doorgaan. De reden…onzekerheid. De zekerheid van een baan gaat bij 9 op de 10 medewerkers voor hun geluk en gezondheid. Medewerkers durven zich niet kwetsbaar op te stellen, omdat ze (onbewust) bang zijn hun zekerheid kwijt te raken. Ziekteverzuim is dan uiteindelijk de enige ‚veilige’ uitvlucht voor deze medewerkers.
En dus is inmiddels in Nederland een derde van het langdurig verzuim psychisch. En dit percentage blijft jaarlijks groeien, waar in 2013 dit percentage 29% was, is het in 2014 met 4% gestegen naar 33%. Een berekening van ArboNed laat zien dat een psychisch verzuimende medewerker gemiddeld 180 dagen thuis zit en dat de kosten daarmee oplopen tot gemiddeld € 45.000 per verzuimtraject. Hierbij is het verlies aan productiviteit in de aanloop naar het verzuim niet eens meegerekend.
Welke keuze maakt u als werkgever? Wachten tot het te laat is en het reguliere poortwachtertraject met uw medewerkers in gaan? Of bent u klaar voor een nieuwe aanpak die wél werkt? Het vergt zelfreflectie, de wil om te groeien en de durf om ervoor te gaan!
Laat uw medewerkers en uw bedrijf stralen en zet een vrijblijvende eerste stap en bel 06 165 99 515/mail wieteke@bixxs.nl voor meer informatie.
Stralende groeten, Wieteke Corstiaans
Labels:burnout, hr, HRM, P&O, psychisch, verzuim, ziekte, ziekteverzuim