Aspirientje erin en doorgaan…werkt het?! De aanpak die je (als) burned out medewerker wél uit de ziektewet houdt (deel 1)

Ik doe de deur open en zie direct dat zijn VROLIJK MODUS op „AAN” staat. Vlot babbelend neemt hij plaats aan tafel en maakt grapjes over hoe hij zijn koffie wil. Enige tijd later volgt de stilte…hij zit er doorheen. Hij staat op het punt naar de huisarts te gaan om een doorverwijzing naar een psycholoog te krijgen. Al ruim een jaar pept hij zich dagelijks op voor het werk, maar kan het niet meer opbrengen. Om drie uur wil hij het liefste al weer naar huis om te slapen en al maanden meldt hij zich af en aan ziek. En hij is niet de enige… 

Burn out komt steeds vaker voor en is al lang niet meer enkel voorbehouden aan de workaholics en perfectionisten van de samenleving. Wel is het voorbehouden aan degene die (onbewust) hun energie laten wegvloeien in situaties/functies die niet bij hen passen.

Als je moe wordt van je werk, moe terugkomt of zelfs tijdens je werk het liefst al weer naar huis wilt, dan krijg je een duidelijk signaal dat er iets niet klopt. Zou jij ook niet liever energie krijgen van je werk? Dat kan als je werkt vanuit je passie, dan kijk je op de klok en denkt: „huh al zoooo laat!!”

„Wat is je passie/je talent?” Ik was vroeger zo jaloers op mensen die al van jongs af aan wisten wat ze wilden en daar volledig in op konden gaan. Ikzelf heb me heel lang over deze vraag gebogen en nog kon ik niet verder komen dan…met mensen. Juist om die reden ben ik een grote fan van Me.meting [miedotmeting]. Deze meting is een persoonlijkheidsanalyse, die op basis van een onderbewuste keuze van 8 archetypische beelden inzicht geeft in waar je energie van krijgt en waar(om) je energie verliest. Hoe ver je ook van je passie verwijderd bent…een Me.meting maakt het weer zichtbaar en geeft je een duidelijk actieplan.

„Wow…dit is wel overdonderend, maar ook heel herkenbaar en kloppend” was zijn reactie, nadat we zijn Me.meting hadden besproken. Het was zichtbaar waarom hij energie verloor, welk gedrag hij ging vertonen om collega’s/managers te overtuigen van zijn situatie. En waardoor de goed bedoelde raad vanuit zijn collega’s/managers, hem onbewust in een negatieve spiraal brachten en hem steeds verder verwijderde van zijn passie. 

Hij ging naar buiten met een lach op zijn gezicht, vol energie en een actieplan in zijn hoofd. En ik…ik ben blij dat ik mensen en organisaties help groeien, door het volgen van talenten.

 

Hartelijke groeten, Wieteke Corstiaans

Labels:, , , , , ,